Vuurwerk in laatste 20 minuten van Opende-Eastermar

Afgelopen zaterdag stond de eerste wedstrijd om “het echhie” op het programma. Het gepromoveerde VV Eastermar nam het daarin op tegen onze hoofdmacht.

Na een goede oefencampagne tegen louter tweedeklassers, was het afwachten hoe de roodhemden het ervan af zouden brengen in een wedstrijd waarin zij het spel meer zouden moeten maken.

In de eerste helft was het Eastermar wat het betere van het spel liet zien, waarbij Martin Alma zijn team in de 24’ste minuut in de wedstrijd hield door de spits met een katachtige redding van scoren af te houden. Hiertegenover zetten Niels de Jong, Siemon Kuperus en Remco Wijma wat speldenprikjes, maar verder kwam het niet. De ballen werden (te) snel naar voren gebracht, de passing was onzorgvuldig en hier en daar leek er sprake van lichtzinnigheid. Dit hielp niet mee om er een mooie pot voetbal van te maken.

Toch kwam Opende goed uit de kleedkamer. Met Wietse Eringa terug aan het roer en de pijlsnelle Roan Alssema op de buiten kwam er nieuw elan in de groep en werd het spelbeeld aan rood-witte zijde er beter op.

In de beginfase van deze tweede helft liet Remco Wijma zich gelden, een geblokt schot, een snelle uithaal uit de draai en een inglijder op aangeven van Niels de Jong, na een goede balverovering van Chris Hoeksma, leverden nog geen resultaat op.

Ook Eastermar bleef zich gelden en zo was er sprake van een meer evenwichtige strijd waarin Opende steeds meer aandrong. In de 73’ste minuut volgde de beloning, een prima aanval kwam via Niels de Jong en Corwin Westerhof bij Siemon Kuperus uit. Zijn uithaal werd ternauwernood gekeerd, waarbij de rebound een prooi was voor Daan Vlastuin (1-0).

Twee minuten later leek Roan Alssema de wedstrijd te kunnen gaan beslissen. hij veroverde de bal en speerde op de keeper af, zijn. Schuiver ging echter via de buitenkant van de paal naast. Toch bleef de beloning voor de goed ingevallen Alssema niet uit. Een minuut later werd hij namelijk weggestoken door Vlastuin en deze keer omspeelde Alssema de keeper en vond hij het lege doel (2-0).

Hiermee leek de wedstrijd beslist, maar niks was minder waar. Jelle van der Bij wist al twee minuten later de aansluitingstreffer te produceren. Hierbij rondde hij een rush over rechts met een daverende knal in de rechterbovenhoek af (2-1).

De laatste tien minuten golfde het spel op en neer. Hierbij mocht een speler van Eastermar in de laatste minuut van de officiële speeltijd het veld oversteken en binnen de beruchte lijnen bracht Stephan Karst hem tot stoppen. Onreglementair was de conclusie van de uitstekende leidsman Van der Molen. Het buitenkansje was een kolfje naar de hand van specialist Sietse Nijboer en hierdoor werd er geëindigd met een 2-2 gelijkspel.

Het elftal van Klaas Zandberg maakte over de gehele wedstrijd een volwassen indruk en lijkt een aanwinst voor de vierde klasse te zijn waarin het zeker van zich zal laten horen. Voor Opende bood de wedstrijd ook voldoende inzichten om op door te bouwen.

Dat daarin nog veel beter kan en ook moet is iedereen het overeens. “Dat hat tied nedig en as de jongens hun stjonkende best dogge (kernwaarden!!) dan komt it wol goed, mar T komt ek net fansels”, aldus een kenner.

Volgende week wacht voor Opende de reis naar Gerkesklooster-Stroobos. Daar gaat men het om 14.30 uur opnemen tegen GSVV. GSVV startte de bekerronde met een 5-0 nederlaag op het (ook al) gepromoveerde VV Westerkwartier.