Opende pakt ook de tweede periode.

Zaterdagmiddag stond de topper vv Opende - Friese Boys op het programma. In de heenwedstrijd speelde Opende wellicht wel de beste eerste helft van het seizoen en deze stond nog vers in het geheugen van de Friese Boys staf.

Daardoor beperkte Friese Boys zich de eerste helft ook tot verdedigen en kon er in deze eerste helft geen enkele doelpoging van de gasten genoteerd worden.

Aan de overzijde hadden de Boys-verdedigers de handen vol aan Niels de Jong, Daan Vlastuin en Roan Alssema. Allen bleken ze deze middag niet het vizier op scherp te hebben, maar veel hinder ondervond Opende hier niet van.

Waar een 3-0 ruststand de verhouding zou afspiegelen, stond er op het scorebord maar 1-0. In de tweeënveertigste minuut was het Niels de Jong die met een listig passje Corwin Westerhof bediende, deze bleef koel en liet keeper Jelmer Bloem de hielen zien en liep de bal in de lege goal.

Met Jelmer Bloem was ook de beste man aan Kollumerzwaagster zijde genoemd. Bloem wist meermaals Peender succes te keren en wierp zich ook meermaals als een leeuw op de bal.

De tweede helft bleek gezapiger. Gesteund door de wind wisten de Friese Boys in de tweede helft wel wat vaker op de helft van Opende te komen, maar de beste mogelijkheden bleven er aan Peender zijde. Kuperus, de beide Westerhofjes en Daan Vlastuin bleken of Bloem op hun pad te vinden of het ontbrak aan net dat laatste tikje (geluk).

En als je de wedstrijd zelf niet “killed” blijft het oppassen voor dat ene moment. Keeper Martin Alma werd amper getest en toch werd het wat rumoerig op de kant.

In de absolute slotfase kwam er vanuit Friese Boys nog een “konijn uit de hoed”. De goed keepende Bloem werd als spits gebombardeerd en de reserve-doelman nam plaats onder de lat. Deze doelman was nog in de zestien meter van Opende te vinden tijdens een scrimmage, waarbij deze vakkundig door de Peender achterhoede werd weggewerkt.

In de ‘dying seconds’ van de wedstrijd was het Arnold Oosterbaan die werd weggestuurd, één op één met de keeper gunde Oosterbaan (als zo vaak) de bal aan een meelopende medespeler. Het was daarbij dan ook een koud kunstje voor Corwin Westerhof om zijn tweede van de middag aan te tekenen en daarmee de wedstrijd te beslissen (2-0).

Voor Opende kan daarmee het feestgeruis weer opgepakt worden, want met deze schiere driepunter is ook de tweede periode binnengehaald.

Dat deze partij het verschil pas laat werd gemaakt vergeven we de boys dan ook maar.

Tot Peender man of the Match werd deze maal Xander Postma gekozen. Al het gehele seizoen laat Xander aan de linker zijde een perfecte indruk achter. Ook vandaag liet hij verdedigend, als ook aanvallend, zien waarom dat de backs tot een meerwaarde zijn in het verzorgde spel van de Peendermantsjes.

Toeschouwers 161.

Volgende week wacht de topper tegen (en in) Birdaard. De thuiswedstrijd was waarschijnlijk de minste van Opende zijde en na een 2-0 achterstand leek tegen de kleibewoners puntverlies aan de orde van de dag, maar een daverende 20 minuten lieten die wedstrijd compleet kantelen. Birdaard zal gebrand zijn op revanche en voor Opende zal datzelfde gevoel gelden. Want zij zullen willen laten zien waarom ze te groot voor deze vierde klasse zijn.

“Folgende wieke sjogge we wer even ien it winterse waar ❄️ ????”.