Opende blijft op koers tijdens uniek seizoen.

Zaterdag was er de terugwedstrijd van Ouwe Syl tegen Opende. De uitwedstrijd was een feestje, waarbij 90 man per bus Ouwe Biltzijl aandeed. De Bildkers bleken destijds een goede gastheer en ook deze keer lieten ze zich weer van de beste kant zien.

Waar Opende de vorige keer aan een goede tweede helft genoeg had werd het deze keer in de eerste helft al beslist. De ruststand van 3-0 bleek ook tevens de eindstand.

Maar voordat de wedstrijd begon ging het publiek eerst op de banken staan voor het kampioenschap van de onder 11. De onder 11 bleek s’ochtends in de thuiswedstrijd tegen naaste belager Bakkeveen over stalen zenuwen te beschikken en de wedstrijd, en daarmee ook het kampioenschap, naar zich toe te trekken. Daarmee mogen ze het in de vierde fase gaan proberen in de tweede klasse. Een puike prestatie, waarbij het team vanmiddag met de vedettes van Opende 1 mocht opkomen. Na de huldiging in de middencirkel viel hun bij hun welverdiende ereronde ook nog een warm applaus ten deel. We hopen dat ook de patat en drankjes hier lekker bij gesmaakt hebben.

De eerste tien minuten gingen relatief gelijk op waarbij Opende uiteraard wat makkelijker voetbalde, maar Ouwe Syl ook prima partij bood. Opende liet, zoals het gehele seizoen al zichtbaar is, ook achterin de bal makkelijk rondgaan en bleef geduldig op zoek naar openingen.

Xander Postma vond deze in de 13’de minuut, hij lanceerde ’linkerflankmaatje’ Arnold Oosterbaan en deze vond op zijn beurt Corwin Westerhof. Westerhof ronde met een harde schuiver af en liet alweer zijn tiende van het seizoen noteren. Een aantal wat ook Jarno Westerhof en Niels de Jong al achter hun hebben gelaten. Ongekende weelde voor Opende waarbij ook Oosterbaan en Siemon Kuperus al op 7 treffers staan.

En daarmee komen de scherpschutters uiteraard vaak in de verslagen voor. Zij zijn de smaakmakers van het veld, maar weten ook heel goed dat dit team het moet hebben van het collectief. Daarbij willen we deze keer wederom de achterhoede en keeper Martin Alma uitlichten. Want na de winter werd tijdens deze zesde wedstrijd al voor de vijfde keer de nul behouden. Ook dat betekent ’ongekende weelde’ in Opende. Alma laat wekelijks een goede indruk achter en samen met Wietse Eringa en Stephan Karst vormen zij het solide hart van de achterste linie.

Alma kreeg vandaag niet heel veel te doen, maar wat hij moest doen was ook deze maal weer uitstekend. Dit ondanks dat hij tijdens de wedstrijd soms minutenlang niks te doen krijgt, waarbij verslappen dan op de loer ligt, maar in het woordenboek van Alma komt dit niet voor. Geconcentreerd blijft Alma altijd op zijn hoede en zorgt dit na de winter voor een ongekende rn tevens uniek reeks “aan nullen”.

Na de 1-0 schakelde Opende nog een tandje bij en al snel volgde er meer. Wederom werd de bal lang in de ploeg gehouden alvorens Niels de Jong werd gelanceerd. De Jong wist op rechts met een mooie sliding de bal voor te zetten richting eerste paal. De Bep Bakhuis van Opende, Arnold Oosterbaan, wist goed voor de man te komen en knikte de bal fantastisch binnen (2-0).

Het publiek stond op de banken en kon nauwelijks bijkomen en de 3-0 lag ook al in de touwen. Helaas voor Niels de Jong werd deze wegens vermeend hands afgekeurd. Opende ging niet bij te pakken neerzitten en in de 27’ste minuut volgde alsnog de 3-0. De Jong wist deze maal de bal met een uiterste krachtsinspanning en net voor de keeper en de achterlijn richting doel te begeven. Tot verbeelding van velen viel de bal ook nog eens in de touwen. Een doelpunt waar techniek, fysiek en doorzetten allen te samen kwamen.

Ook hierna bleef Opende mooie aanvallen opzetten. Zo bleek een één twee van de gebroeders Westerhof een voorbode naar nog een hogere tussenstand. Jarno knalde het leder hard op doel, waar de jonge keeper liet zien dat hij niet aan een verdere afslachting wou meewerken. Zijn voet keerde de bal dan ook.

De tweede helft werd aangevangen met twee verse krachten. De jarige Daan Vlastuin en de razendsnelle Roan Alssema kwamen hierbij in het veld en De Jong en Kuperus bleven in de kleedkamer achter.

De tweede helft bleek er één om des keizers baard. Het lauwe lenteweer van deze middag leek zijn uitwerking op de spelers te krijgen. Tenminste, deze helft was ook een lauwe.

Zo lauw, dat trainer Wybenga na een afzwaaier van Ouwe Syl, zijn spelers na een uur spelen nog probeerde aan te sporen met “it is slappe hap monnen”, maar aan het spelbeeld veranderde weinig meer.

Zo kibbelde de wedstrijd in de tweede helft naar het einde en waren een (onnodige) gele kaart van Corwin Westerhof en een balletje over van Oosterbaan een aantal zaken die opvielen. Het laatste wapenfeit kwam op naam van Jarno Westerhof. Nadat interim-verzorger Kees van der Molen Corwin Westerhof opgelapt had nam deze naast hem plaats op de bank en ging eens zitten voor de vrije trap die overbleef. Jarno kreeg daarbij tweemaal de kans, maar verder dan een harde knal, net naast, kwam het niet.

De tweede helft was daarmee zeker geen goede, maar wederom de nul en een prima eerste helft waren ruim voldoende voor de verdiende driepunter.

Volgende week wacht de uitwedstrijd naar Marrum. De thuiswedstrijd was er niet één om over naar huis te schrijven. Na een snelle achterstand speelde Opende gedurende tien minuten de pannen van het dak (3-1) om het gas vervolgens ook weer helemaal los te laten. De ploeg van oud-prof en trainer Wim de Ron wist hierdoor in de absolute slotfase ook nog de 3-2 te noteren.

We hopen volgende week weer op een mooie voetbalpot, waarbij op de klei, wederom 90 minuten genoten mag worden van het prachtige spelletje.

Toeschouwers: 144
Peender man of the Match: Martin Alma (5 keer de nul in de laatste 6 wedstrijden is ongekend).