Bizar einde aan Franeker - Opende

Na 84 minuten speeltijd is de wedstrijd Franeker-Opende beëindigt. Op dat moment speelde Opende alles of niets en maakte het aanstalten voor de slotfase. Deze werd echter (deze middag) niet meer gespeeld en dus droop iedereen Sportpark Hertog van Saxenlaan gedesillusioneerd af.

Over de wedstrijd zullen niet veel Peenders het nog lang hebben, wel over de tumultueuze slotfase en het vroegtijdige affluiten.

Het moet gezegd: “Franeker had het betere van het spel”. Vanaf minuut één lieten zij zien dat ze van de hatelijke nul afwilden en met veel passie en prima voetbal wisten zij de goede serie, waar Opende aan bezig was, te ontregelen. Met name de goed spelende Gerlof Dijkstra bleek een plaag voor de rood-witte formatie.

Opende trad aan zonder Wietse Eringa en de geblesseerde Xander Postma. Daardoor waren er enkele positiewisselingen en starten Erwin Henstra en Rutger Elzinga vanaf de aftrap.

In de eerste helft was er aan Opende zijde alleen een ziedend schot van Corwin Westerhof te noteren. Zijn krachtige uithaal vloog over de goal. SC Franeker had een veldoverwicht maar kon dit ook niet in kansen omzetten.

Na rust bleek al vroeg dat Franeker de goede bedoelingen van voor rust ging voortzetten. Al in de eerste minuut na rust was het Karst Hannema die zich door de verdediging werkte. Het was dat Martin Alma hem kon stuiten ten koste van een corner. In de negenveertigste minuut viel alsnog de terechte openingstreffer. Dijkstra werd op links aangespeeld en met twee goede passeerbewegingen en een droge knal in de korte hoek wist hij de 1-0 aan te tekenen.

Kort hierop dook Dijkstra, na een corner, wederom op, maar zijn kopbal vloog deze keer over en naast de veste van Alma. Toch beet ook Opende wat meer van zich af en kwamen zij vaker door.

In de zestigste minuut versnelde Westerhof langs zijn directe tegenstander en bereikte Remco Wijma, Wijma was uiterst succesvol met zijn eerste kans van deze wedstrijd. Hij trapte de bal krachtig langs de doelman (1-1).

Het Peender publiek ging er eens goed voor staan en dacht dat het kantelpunt in deze matige wedstrijd bereikt was, maar niks bleek minder waar. Drie minuten later stond namelijk al de 2-1 op het papier. Waar de ingevallen Maik Nitschkowsky dacht dat hij ruimte kon maken voor keeper Alma, daar weifelde deze even. Sander Prins was er als de kippen bij en kwam tussen beiden, om het cadeautje uit te pakken.

De sterke Marco de Groot kon daarna nog meer zout in de wonden strooien. zijn geweldige afstandsschot, van zeker vijfenvijftig meter, werd nog ternauwernood en met een uiterste krachtsinspanning door Alma, ten koste van een hoekschop gepareerd. Het had een wereldgoal kunnen zijn, maar Alma besloot dus anders.

Hierna rechte Opende toch nog de rug en Niels de Jong teste de keeper, ook Roan Alssema en Westerhof zetten Ramon de Jong in actie, maar deze kon tegentreffers nog voorkomen.

Tien minuten voor tijd ging Opende alles of niets spelen met het inbrengen van Edwin Elzinga ten faveure van de leeggespeelde Rutger Elzinga. Daarbij werd de druk op Franeker nog groter.

In de vierentachtigste minuut kwamen aan alle goede bedoelingen een einde. Assistent grensrechter Dennis Vinke (van Franeker) vlagde voor een, voor iedereen, duidelijke ingooi voor Opende. Arbiter Strampel besloot echter vanaf een afstandje anders en aanvoerder Kuperus haalde hierbij verhaal. Dit ging ten kostte van een tweede gele kaart voor Kuperus. Leider Elzinga vroeg hierop naar de beweegreden van Strampel over het niet volgen van de assistent (en de overige mensen op en rond het veld). Strampel toonde ook Elzinga geel en maande hem hierna achter de omheining. ”Dat hoeft niet bij geel gaf Elzinga hem mee”, waarna de arbiter affloot en de wedstrijd (veel) te vroeg beëindigde. Hierbij gaf hij ook meteen Elzinga zijn tweede geel en daarna waren de “rapen aan Opender zijde gaar”. Alle spelers gingen, ook deels begrijpelijk, verhaal halen en de arbiter leek hierbij helemaal de kluts kwijt. In al het tumult bleken enkele spelers de beheersing kwijt te zijn en de arbiter was niet op andere gedachten te brengen. “Sterker nog, de situatie leek te ontsporen”.

Een hervatting van de slotfase zat er echter niet meer in en daardoor bleek de wedstrijd (voorlopig ?!?) met 2-1 beslecht in het voordeel van Franeker.

Mocht dit zo blijven dan feliciteren we Franeker met de verdiende overwinning. Of het nog een staartje krijgt is niet bij uw reporter bekend. Maar net als de andere toeschouwers en de 23 artiesten op het veld verliet ook hij gedesillusioneerd het sportpark in Franeker. Dit verwacht niemand en uiteindelijk kent zo’n einde alleen maar verliezers. Al zal dat verlies op dit moment wat anders voelen in Franeker dan in Opende.

Maar goed: “life goed on” en volgende week wacht SC Kootstertille. Na afloop is er dan live-muziek van Peter Van Dekken.

Voor nu, alsnog een ”goed wykein” en nim dr mar een lyts borreltsje op.