JO13 schiet uit de startblokken

Nadat de JO13 op 20 augustus haar voorbereiding is gestart hebben de afgelopen zeven wedstrijden uitgewezen dat het team van Els Nieuwland en Lubbe Klaver een echte vechtmachine is gebleken. Lang niet iedere wedstrijd was even goed maar uiteindelijk staan er wel zeven overwinningen op het papier en is het team onderling gegroeid tot een geduchte tegenstander voor elk niveau. Hierbij is Opende uit de startblokken geschoten.

Dat alles, nadat er toch wel wat wisselingen in de teams en coaches hebben plaatsgevonden. Tony en Ruben Spa beproeven hun geluk bij sc Cambuur en Ocean Peulen brak al vroeg in het seizoen zijn elleboog en is inmiddels op de weg terug. Misschien is de basis voor dit hechte team al wel twee jaar geleden gelegd. Al twee jaar trainen de heren en dames eenmaal per week gezamenlijk en voor de zomerstop werd er al vijfmaal op het “grote veld” geoefend (met toen nog 17/18 spelers).

Opende startte de wedstrijd met twee oefenwedstrijden tegen tweedeklassers. Met RWF en Harkema Opeinde troffen ze tegenstanders die goed mee kwamen in het spel en zeker in de wedstrijd tegen Harkema was de tegenstander wellicht zelfs wat sterker. Tweemaal kwam men achter in deze wedstrijden, maar uiteindelijk stonden er een 1-3 en 4-6 overwinning bij de arbiter in het boekje.

De derde oefenwedstrijd was er ééntje tegen hoofdklasser Marum. Veel mensen stonden er op de kant en deze werden door beide partijen verwend. Opende liet de beste wedstrijd tot dat moment zien en wist de Marumers met 1-3 te verslaan.

Hierna de start in de competitie / beker (1e fase) met een wedstrijd tegen De Westereen. Deze tegenstander had Opende voor de zomerstop ook al eens tegen geoefend en net als toen waren ze aan elkaar gewaagd. Opende trok wederom aan het langste eind en scheidsrechter Karel Tjoelker maakte na afloop de balans op in een 3-2 resultaat (overwinning).

Een resultaat van een hecht collectief. Een collectief waarbij de eerste weken in het teken stond van elkaar coachen en de linies kort op elkaar houden. Dat dit even wennen is op het grote veld was ook te zien. Er dienen meer meters gemaakt te worden en je kunt niet een gehele wedstrijd gas blijven geven. Het positioneel goed staan en ook iedere wedstrijd andere spelers op verschillende posities laten voetballen helpt hierbij. Ook in de drie wedstrijden hierna was dat te zien.

Tegen Friese Boys begon Opende ronduit slecht en toen Opende in de tweede helft tegen een 4-2 tussenstand aankeek leek de wedstrijd gespeeld. Een laatste wisseling in de opstelling gaf echter het team vleugels en zoals wel vaker werd er in de laatste vijftien minuten gas gegeven. De ene aanval was de mooier dan de andere en vanuit een schier onmogelijke achterstand werd er toch nog afgetekend gewonnen met 4-6.

In de weken hierop werd er ook meer getraind op het hanteren van de lange bal, het openen van de ene naar de andere kant, waarbij de bal de afstand maakt en de spelers de posities en ruimte van het ‘grote veld’ nog beter gaan benutten. Dit bleek tegen “De Blauwkes” (Buitenpost) ook bepalend in het verloop van de wedstrijd. Nadat Buitenpost op voorsprong kwam ging het bij Opende lopen. Ook in deze wedstrijd prachtige aanvallen en de openingswedstrijd van het hoofveld, in ons eigen Opende, zorgde ervoor dat het publiek op de banken klom. Weergaloze openingen over twintig / vijfentwintig meter en uitgekiende loopacties zorgden ervoor dat Opende met 3-1 de rust inging. In de tweede helft werd er gedecideerd verdedigd en dus kon er wederom een winstpartij geboekt worden.

Afgelopen zaterdag stond Kollum als tegenstander op papier. Na een wervelende start stond het binnen twintig minuten al 0-4. Ook in deze wedstrijd vele wisselingen van posities en zelfs keeper Jurre werd vervangen gedurende de wedstrijd. Een 1-7 overwinning zorgt ervoor dat Opende, met nog één wedstrijd te gaan in de eerste fase, de kampioensvlag al kan hijsen en met dit resultaat ook door is in het bekertoernooi. Een prestatie van formaat!

In de komende wedstrijd is Feanstars de tegenstander en ook deze wedstrijd zal Opende haar uiterste best doen om weer progressie te boeken. Daarna breekt de herfstvakantie aan, waarin Opende wederom aansprekende oefentegenstanders zal treffen. Daarover later vast meer…

De basis van de goede resultaten worden gelegd op het trainingsveld en met een opkomstpercentage van 93.3 % zijn de trainer en coaches zeer tevreden. “Ook de complimenten van het publiek en tegenstanders mogen de boys en girls in de zak steken”. Iedere week verbaast de tegenstander zich over de veelzijdigheid van dit team, waarin techniek, inzicht en de vechtlust vaak genoemd en geroemd worden. En dat met een team wat over het algemeen vaak jonger en kleiner is dan de tegenstanders.

Teamfoto: Achter v.l.n.r.: Lars, David, Rosa, Ise, Lubbe, Hendrik, Jurre, Gido, Finn, Milan, Els en Jarno.

Voor v.l.n.r.: Marcel, Jelke, Laurens, Jelle en Ocean.