VV Opende wint moeizaam van Ternaard (3-2)

Afgelopen zaterdag kruisten Ternaard en Opende de degens op sportpark de Olde Wierden.
Voor de neutrale toeschouwer was het een wedstrijd waar heel veel in zat, voor de beide
supportersgroepen van de kemphanen van deze middag was het een wedstrijd waarbij men
geen rustig moment achterover heeft kunnen leunen.
Opende kwam uiterst goed uit de startblokken en al na vijf minuten lag de 1-0 in het doel.
Een pass van Siemon Kuperus zette Jarno Westerhof alleen voor de keeper. Westerhof
mistte, maar de rebound was met een uitstekende boogbal goed besteed aan Arnold
Oosterbaan.
Het Peender publiek ging er eens goed voor zitten en verwachtte dat Opende deze goede
opening zou doorzetten. Maar niks bleek minder waar. Opende ging een tempo lager spelen
en ging mee in het vechtvoetbal van Ternaard. Vaak werd er te snel voor de bal voorwaarts
gekozen en dit zorgde voor een rommelig spelbeeld.
Een eerste speldenprik van Roel Hoekstra, zij het vanaf 45 meter, belandde net naast de
Peender goal. Nog was Opende niet genoeg gewaarschuwd en nadat het al vele vrije
trappen en corners onnodig tegen had gekregen lag daar ineens de bal op de stip. De goed
fluitende arbiter Vonk had een duwfout geconstateerd en daardoor kwam de bal op de
elfmeter te liggen. Joep van de Haar wist hierbij zijn ploeg op de been te houden en de
elfmetertrap van Jan Pieter Prins prima te keren.
In de laatste vijf minuten voor rust kreeg Opende alsnog kansen om de rust met een
veilige(re) voorsprong in te gaan. In de 40’ste minuut was het eerst Jarno Westerhof welke
zijn schot gekeerd zag worden. Vijf minuten later had Corwin Westerhof het duel kunnen
beslissen, weggestoken door Siemon Kuperus schoof hij alleen voor de keeper de bal net
voorlangs.
Voor het technische trio Kuipers-Klaver en Oosterbaan was het nog geen uitgemaakte zaak
en in de rust moet er ook op gehamerd zijn dat Ternaard het geloof in een goed resultaat
had te danken aan het mindere optreden van de Peendermantsjes.
In het eerste kwartier na rust stapelde Opende wederom kans op kans. Zo Wist Jarno
Westerhof na een goede individuele actie maatje Siemon Kuperus te bedienen, met een
uiterste krachtsinspanning kon Kuperus de bal verlengen, waarbij de binnenkant van de paal
redding bracht voor Ternaard. Vervolgens wist Roan Alssema met een hard schot de
gastenkeeper niet te verschalken.
De mooiste aanval van de middag werd daarna op de mat gelegd. Nadat Opende rustig een
aanval opzette belande deze bij Siemon Kuperus. Hij wist met een ragfijn wippertje Corwin
Westerhof in stelling te brengen. De anders in technisch opzicht uitblinkende Westerhof, wist
deze keer de bal net niet te controleren en daardoor kreeg deze veelbelovende aanval niet
het resultaat wat het verdiende.
Nog op het uur was het de ingevallen Daan Vlastuin, die bij zijn eerste balcontact nipt naast
het Ternaarder doel kopte, na een goed voorzet van de immer hardwerkende Erwin Henstra.
Zoals zo vaak al in het verleden heeft uitgewezen, bleek ook deze middag dat wanneer je
zelf de kansen niet verzilverd de gasten deze wel verzilveren. Het was Jacob van der Veen
die een voorzet bij de tweede paal goed binnengleed (1-1).
In het vervolg van de wedstrijd ontstond een nog meer gelijk opgaande strijd. Hierbij kwam
Opende in de 68’ste minuut opnieuw op voorsprong. Arnold Oosterbaan had oog voor

degene die nog vrijer voor de goal stond dan hemzelf en daarmee werd Corwin Westerhof
een doelpunt gegund (2-1).
Ternaard bleek nog niet geslagen en de ingevallen routinier Gosse Reinder Kingma liet zien
nog steeds van meerwaarde te zijn voor zijn club. Geslepen als hij is, wist hij de juiste positie
te kiezen bij het verdedigende wegkoppen van Wietse Eringa. Kingma ving de bal op en met
een magistrale volley trof hij de bovenhoek (2-2).
Daarmee leek de wedstrijd in een remise te eindigen, maar alsnog sloeg Opende in de
ultieme slotfase toe. Daan Vlastuin torende in het strafschopgebied boven zijn tegenstander
uit en wist de aangever van, opnieuw, Oosterbaan tot doelpunt te promoveren (3-2).
Ternaard wist nog eenmaal uit te breken, waarbij Van de Haar handelend moest optreden en
zijn team en de overwinning over de streep wist te trekken.
Daarmee kreeg Opende waar het recht op had, maar bleek maar weer dat een wedstrijd niet
snel beslist hoeft te zijn en dat er in het veldspel nog veel zaken verbeterd kunnen worden
aan Peender zijde.
Voor volgende week wacht voor Opende een uitwedstrijd in Kollumerzwaag. Daarbij treft
Opende in Friese Boys een tegenstander waar men het de afgelopen jaren altijd moeilijk